Top 5 gruzińskiej kuchni

Top 5 gruzińskiej kuchni

Top 5 gruzińskiej kuchni

Tym, co jeszcze nie wiedzą, od razu zdradzę, że jestem wielką fanką sera i wina. Powiedziałabym wręcz, że od tych dwóch produktów jestem po prostu uzależniania i wszędzie gdzie pojadę, uwielbiam próbować lokalnego wina i sera. Jadąc do Gruzji, wiedziałam, że ichniejsza kuchnia, chociażby z tych dwóch powodów będzie mi się podobać. Przyznam jednak, że nie spodziewałam się, że zostanę jej aż tak wielką miłośniczką. Wiele gruzińskich potraw to smaki i połączenia, które do dziś mam w swojej pamięci, za którymi tęsknie i na marne próbuje odtworzyć je w domowym zaciszu.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Wciąż jednak w moich kulinarnych gustach wygrywa Meksyk, głównie ze względu pikantności. No i tylko w Meksyku znalazłam połączenie sera żółtego, czekolady i masła orzechowego w jednym daniu, co jakkolwiek dziwnie by nie brzmiało, smakowało pysznie. Jest to jednak bardzo subiektywna opinia, jak zresztą wszystkie kulinarne gusta, dlatego, mimo iż ja gruzińską kuchnię stawiam na drugim miejscu moich kulinarnych upodobań, to założę się, że dla wielu z was znajdzie się ona na miejscu pierwszym.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Jedzeniowe tradycje w Gruzji – uwaga ważne

Zanim opowiem wam dokładnie, co w Gruzji trzeba spróbować, powiem najpierw, jak to trzeba zrobić. Jak już zainteresujecie się tematem jedzenia w Gruzji, później lub wcześniej natraficie na słowo Supra i musicie je zapamiętać. Supra to nic innego, jak biesiada, czyli obficie zastawiony stół i ludzie wokoło, którzy nie tylko spotkali się po to, żeby zjeść, ale przede wszystkim po to, żeby razem ze sobą pobyć. Tak więc spędzenie miłego czasu w gronie przyjaciół, czy rodziny, wiąże się zawsze z pełnym żołądkiem.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Jeśli już na taką Suprę traficie, spotkacie także Tamada, czyli opiekuna wieczerzy. To właśnie on pilnuje porządku spotkania, a ważną jego częścią są toasty. I tak gruzińskie toasty są specyficzne i często niezrozumiałe dla turystów, którzy, jak najszybciej chcą przechylić kieliszek. I tu ważna lekcja moi drodzy. Warto właśnie od Gruzinów nauczyć się, jak wznosić toast. Ma on być długi, interesujący i doceniający wszystko to, co wokoło. Rzadko mamy okazję powiedzieć, jak bardzo lubimy proste rzeczy i jaką przyjemność sprawiają nam zwykłe codzienne czynności, a właśnie w takich gruzińskich toastach możemy docenić wszystko, co wokoło nas się dzieje. Także nie zdziwcie się, jeśli toast będzie trwał 15 minut, napijecie się później.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Top 5 gruzińskiej kuchni

1. Chaczapuri

Moje nr jeden to druga pod względem popularności potrawa w Gruzji, zwana gruzińską pizzą. Dodatkowo znajdziecie ją w różnych odmianach, dlatego warto zapoznać się z ich nazewnictwem.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Chaczapuri, innymi słowy jest to placek chlebowy, wypełniony różnymi dodatkami. Podstawowa wersja zawiera najbardziej typowy gruziński ser i to już wystarczy, żeby smakowała wspaniale (chaczo to twaróg, a puri to chleb).

Chaczapuri Acharuli (adjarian)

Najbardziej znana odmiana placka, która chyba najczęściej ozdabia gruzińskie artykuły, dotyczące jedzenia. Charakterystyczny jest tu owalny kształt placka z pogrubionymi brzegami. W środku oprócz wyśmienitego sera znajdziecie także żółtko oraz odrobinę masła. Przed rozpoczęciem jedzenia należy wymieszać żółtko, masło i ser, po czym odłożyć sztućce i odrywając krawędzie ciasta nabierać na nie ser.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Chaczapuri Megruli

To mój nr jeden wśród wszystkich Chaczapuri, czyli niby okrągła wersja podstawowa placka wypełniona serem, ale dołożono tu jeszcze ser na jego wierzchu. Dla miłośników sera, taka jego podwójna wersja to doskonały wybór.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Chaczapuri Kubdari

W tej wersji ciasto zostało nadziane mięsem. Owym mięsem może być zarówno wołowina, jak i wieprzowina, lub mieszanka ich obu. Dobrze przygotowane Kubdari powinno zawierać mięso pocięte na drobne kawałki, a nie zmielone. Wszystko przyprawione jest sporą dawką kolendry i innych aromatycznych przypraw. Koniecznie musicie tego spróbować.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Chaczapuri Guruli

Tu mamy nieco odmienny kształt, jednak baza, czyli pyszny pachnący ser pozostaje niezmienna. Dodatkowo placek nadziano jajkiem oraz świeżym koprem.

Lobiani

Tym razem mamy ciasto chlebowe, wypełnione przetartą fasolą (lobio to fasola). Przygotowane jest na ogół w okrągłym kształcie i podawane pokrojone tak jak tradycyjna pizza. Niejako, jak w większości Chaczapuri sugeruje nam to sposób jedzenie lobo, czyli bez użycia sztućców. W tej potrawie także natraficie na bogatą mieszanka gruzińskich przypraw.

2. Chinkali

U mnie Chinkali to pozycja nr 2, chociaż większość rankingów zdecydowanie daje mu jedynkę. Chinkali to pierogi o charakterystycznym kształcie pogrubione na szczycie, wypełnione mięsem w rosole. Chinkali zamawiamy na sztuki i koniecznie trzeba wiedzieć, jak się za ich jedzenie zabrać. Przede wszystkim zapomnijcie o sztućcach, bo przy tej potrawie nie będziecie ich potrzebować. Łapiemy za pogrubione miejsce na szczycie pieroga, odgryzamy kawałek ciasta, potem wypijamy rosół, a następnie jemy resztę. W dłoni powinien wam zostać pogrubiony koniuszek, którego się nie je. Mnie Chinkali nie przekonało, mimo iż próbowałam je w wielu miejscach. Uważam, że ciasto jest troszkę za grube, a wyrzucanie koniuszka to po prostu marnotrawstwo. Jednak jako że jest to najbardziej znana potrawa gruzińskiej kuchni, koniecznie musicie jej spróbować.

Top 5 gruzińskiej kuchni

3. Badridżiani

W końcu coś dla wegan, czyli bakłażan w swojej najlepszej odsłonie. Plastry bakłażana są podsmażane, po czym zawija się je, wypełniając orzechową pastą. Tu także nie brakuje kolendry, a całość smakuje wyśmienicie.

Top 5 gruzińskiej kuchni

4. Charczo (Kharcho)

Wiem, że dla wielu z was zupa to nie danie, jednak inaczej jest w przypadku gruzińskiego Charczo, którym na pewno najecie się do syta. Gęsta zupa wołowa po brzegi wypełniana jest soczystym mięsem. Wszystko bogato przyprawione, jednak w każdym miejscu mieszanka przypraw jest nieco inna, więc danie to wszędzie smakuje inaczej.

Top 5 gruzińskiej kuchni

5. Mcwadi – szaszłyk

Trudna nazwa, ale warto ją zapamiętać, jeśli chce się spróbować gruzińskiego szaszłyka w najlepszej odsłonie. Mięso to na ogół baranina, chociaż dostępne są też wersje wołowe i wieprzowe.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Co jeszcze trzeba wiedzieć o gruzińskiej kuchni
Gruzińska sałatka

Gruzini praktycznie przy każdej uczcie jedzą także gruzińską sałatkę. Jest to nic innego, jak pokrojony w plasterki ogórek z pomidorem, który przyjemnie łamie smak innych potraw. Dla mnie osobiście jest to dość dziwne połączenie, ale sałatka świetnie komponuje się z gruzińskimi daniami.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Czurczchela

Tym razem nie danie, a dla odmiany coś słodkiego. Pewnie słyszeliście już o gruzińskim snickersie i właśnie on kryje się pod tą tajemniczą nazwą. Jest to nic innego jak orzechy laskowe zatopione w masie z soku winogronowego i mąki. Spróbowałam je raz i zdecydowanie mi to wystarczyło. Może źle trafiłam, ale była to jedyna rzecz, którą z gruzińskich przysmaków wspominam nie najlepiej. Jeżeli jesteście fanami tej słodkości, to proszę, napiszcie mi w komentarzu dlaczego.

Top 5 gruzińskiej kuchni

Dlaczego pokochasz gruzińską kuchnie

Gruzińska kuchnia jest niesamowita, jednak jeśli jakimś cudem nie znalazłeś w niej nic dla siebie, to i tak gwarantuję ci, że ucztę z Gruzinami pokochasz. Przede wszystkim jest tak dlatego, że są to otwarci ludzie i do swojej biesiady zapraszają każdego. Gruzińska Supra jest niesamowitą okazją, żeby nauczyć się nowych sztuczek kulinarnych, ale przede wszystkim, żeby poznać nowe tradycje i inne spojrzenie na świat. Tak więc – smacznego!

maj 2019

Wszystko na temat atrakcji turystycznych Gruzji znajdziesz TUTAJ

A może chcesz zobaczyć moją dziesięciomiesięczną przygodę z Ameryką Południową? Jeśli tak, kliknij TUTAJ. Gwarantuję, że warto.
Zapraszam także na wizytę w moim ulubionym kraju, czyli Meksyku. Żeby błyskawicznie się tam przenieść, kliknij TUTAJ